Het einde van alle dingen

Geschreven: 12 maart 2021

Het einde van alle dingen, dat bestaat niet. God heeft ons een begrip gegeven dat verder gaat dan het einde alle dingen: ‘oneindigheid’.

Dikke van Dale:
on·ein·dig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

1. zonder einde
2. buitengewoon groot: zijn dankbaarheid was oneindig
3. heel erg: oneindig vervelend

 

Volgens mij omvat De dikke van Dale het begrip ‘oneindig’ niet volledig. ‘Buitengewoon groot’, zo kan ik ook schoenmaat 52 omschrijven. ‘Heel erg’, zo omschrijf ik dan weer mijn ochtendadem.

Bedenk even de lading van de betekenis van het woord ‘oneindig’. Er zijn veel dingen waarvan je hoopt dat ze nooit eindigen. Denk maar eens aan tienerliefde, de houdbaarheidsdatum van fruit, een goede serie of zelfs een goed feest maar ook de belangrijkere dingen als: het leven van je ouders of je hamster.

Toch zijn eigenlijk alle dingen die wij op aarde kennen eindig. Sterker nog ‘oneindig’ is een begrip dat wij ons met onze gelimiteerde mensen breinen volgens mij niet volledig kunnen voorstellen. Ik denk dat God er wel over na had gedacht toen hij, na de zondeval, bedacht alles hier op aarde eindigend te maken. Het idee van oneindig is eigenlijk ook, als ik dan even voor mijzelf spreek, bijna angstaanjagend. Oneindig is echt heel lang.

Ik kan ook daarom nog maar moeilijk voorstellen dat ik het daadwerkelijk in het oneindige naar mijn zin ga krijgen. Gelukkig mag ik net als jij mijn zorgen hierover bij God brengen, want ik kan niks bedenken waarmee ik oneindig gelukkig zou zijn. Zingen is een leuke hobby, maar oneindig wordt dat denk ik echt vervelend. Er is verder ook niemand die ik ken waarmee ik oneindige tijd zou willen spenderen. Er zouden allerlei irritaties ontstaan, maar dat is onmogelijk, want in die oneindigheid bestaat geen pijn of negativiteit. Daarnaast ben ik wel eens bang voor verschrikkelijke verveling in het oneindige. Misschien heel aards gedacht, maar hopen dat het allemaal meevalt als de tijd van oneindigheid eenmaal daar is.

Voor nu is het einde van alle dingen die wij kennen onvermijdelijk. Misschien is dat ook wel beter zo, want er zijn hier niet alleen leuke dingen. Stel je eens voor: mocht die tienerliefde nooit eindigen, veranderd deze nooit in houden van. Wanneer je fruit nooit zal vergaan wordt verteren ook geen pretje. Als een goede serie nooit eindigt, daar kunnen we het vast allemaal over eens zijn, veranderd deze vanzelf in een slechte. Zelfs als je denkt aan het eindigen van de belangrijkere dingen als het leven van je ouders of andere dierbaren, is het goed dat deze hier eindigend zijn. Mochten zij nooit doodgaan, dan hangen die rimpels bij een leeftijd van over de 300 jaar vast op hun tenen en is er niemand die jou alvast voorgaat in het oneindige.  

Wees blij dat de vervelende dingen hier op aarde eindigend zijn en geniet van de leuke dingen totdat zij hier eindigen. Wees niet bang voor het oneindige en kijk uit naar die tijd die je als cadeau hebt gekregen.


Word lid van Schrijvster.nl