Maak verbinding

Er is meer verbinding rondom ons dan ooit te voren. Over de hele wereld zijn er steeds meer mogelijkheden om op een snelle manier verbinding met elkaar te maken. Verbinding via de nieuwste technologie en connectie-snelheid via internet. Tv is al achterhaalt en whatsapp is het nieuwe mailen. Youtubers en influencers nemen de banenmarkt over en als deze termen je niet veel zeggen loop je dan niet as-we-speak achter? We worden geacht mee te blijven bewegen met de nieuwste Iphone. Volgens mij zijn we nu bij 11. Er wordt van je verwacht in verbinding te blijven via Facebook, dat nu eigenlijk al langzaam aan minder populair wordt onder de nieuwe generatie media gebruikers. Toch is met je oude klasgenoten, die je in het echte leven al meer dan 25 jaar niet hebt gesproken, in contact blijven noodzakelijk. Hoe kan je anders reageren onder een foto van een van je ‘vrienden’ die een dagje op de kinderboerderij is geweest. Daarnaast is het maar al te handig om op de hoogte te zijn van de gebeurtenissen in zuid-oost Azië waarmee je online steeds wordt doodgegooid, anders heb je niks om over mee te discussiëren op de reactie pagina van AD.nl. Misschien wordt het toch ook maar eens tijd om over te stappen richting Instagram of Tiktok om in verbinding te blijven met de jongeren generatie. Want wat doen zij allemaal tegenwoordig online?

Wanneer je dit niet doet, ben je een achterblijver, een digibeet, iemand die niet mee gaat met de tijd. De achterblijvers, blijven die dan echt achter? Wat gebeurd er als je niet op de hoogte bent van elk ‘belangrijk bekend persoon’ of van elk persoon dat je ooit hebt toegevoegd op een van je social media kanalen. Nog erger, wat gebeurd er als je een keer niet deelt wat je die middag had gegeten? Zullen mensen deze informatie online dan missen?

Wat is nou daadwerkelijk verbinding? Volgens internet is dit: iets verbinden of samenvoegen; iets dat twee of meer afzonderlijke delen verbindt. Als we het over mensen hebben, is het dan wel realistisch om te denken dat dit anders kan dan met persoonlijk contact of is via een scherm werkelijk voldoende? Wanneer heb jij voor het laatst gevraagd aan iemand hoe het écht met die persoon gaat en kon je bij het krijgen van dat antwoord zijn/haar gezichtsuitdrukking zien? Wanneer gaf jij een antwoord op diezelfde vraag anders dan: ‘druk’ of ‘goed’.

In een wereld waarin zoveel mensen anderen online ervan proberen te overtuigen dat zij anders en unieker zijn dan de rest is liefde naar de medemens ver te zoeken. In zo´n wereld is er toch niks mooiers dan dat je dat zelf wel offline uitdraagt. Ik kan je vertellen dat de offline-wereld verbaast zal zijn over onzelfzuchtige vriendelijkheid zonder online-aandacht.

Verbinding maken door er echt te zijn en echt tijd te maken is tegenwoordig schaars. Laat zien dat persoonlijke verbinding nog steeds wat waard is en dat je soms best een pauze kunt nemen in de snelheid van de huidige online-wereld. Laat maar zien dat je daarin anders durft te zijn en dat als je daardoor een achterblijver bent je lachend mag bedenken: de laatste zullen de eerste zijn ik hoef niet zo nodig voorop deze race te blijven.

U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is. Romeinen: 12:2

Romy Zimmermann


Wordt lid van Schrijvster.nl: