Word lid van Schrijvster.nl


Geleerd tijdens een schrijverscursus

Geschreven op: Meerdere data maar elke keer op maandag
Gepubliceerd op: 23 Maart 2021

Lieve lezer,

Ik heb een schrijverscursus gevolgd bij Roos van Rijswijk. Ik vond het moeilijk, maar het was goed en inspirerend. Tijdens deze cursus kreeg ik steeds verschillende huiswerkopdrachten. Sommige opdrachten hadden een geinig resultaat en eigenlijk vind ik het zonde die geschreven stukjes voor mijzelf te houden. Dus bij deze, voor iedereen die het leuk vind of door nieuwsgierigheid op deze pagina is gekomen, mijn korte verhalen: 


Opdracht 1: Kies twee van de volgende schrijfstijlen uit en beschrijf over een date waarbij iemand een drankje omstoot. Ik kreeg 15 minuten voor deze opdracht.

Schrijfstijlen:
- een lijst
- een recept
- essayistisch
- thriller
- technisch
- overdrijvingen
- erotisch
- brief
- bloemrijk
- psychologisch
- horror
- dialoog
- snel
- langzaam
- tirade
- verstild
- één lange zin
- kinderverhaal
- weemoedig
- hoopvol
- beeldend

Erotisch: 

Nassim kreeg al kippenvel als hij aan haar dacht. Hij had de hele dag over haar liggen dagdromen en nu was het eindelijk zover. Een aangename rilling loopt over de rug van Nassim terwijl zijn handen zweterig aanvoelen. Hij zag haar in de verte aan komen lopen en kon zijn ogen niet van haar hinde benen afhouden. Verder naar boven kijken durfde hij nog niet, al had hij alles wat daarboven zat in zijn dromen al ontelbare keren gezien. Toen ze bij hem aangekomen was gaf zij hem een knuffel. Terwijl hij zijn armen rondom haar slanke middel sloeg wapperden haar haar in zijn gezicht en rook hij de kokosolie. Snel opende hij de deur van de Macdonalds waardoor zij voor hem uit naar binnen liep. Hij durfde nu zijn ogen boven haar mooie benen te laten rusten en wat stond die spijkerbroek haar goed.

Toen Nassim voor hen beide een milkshake had gehaald mocht hij naast haar zitten. Terwijl zij zijn vragen over haar hobby’s beantwoorden beet ze op haar lip. De twinkeling in haar ogen wanneer zij over paardrijden sprak deed Nassim fantaseren dat zij diezelfde twinkeling zou hebben wanneer ze over hem zou spreken. Toen de breekbare verschijning voor hem een restje van haar milkshake van de rand van haar beker aflikte, merkte Nassim dat hij haar zat te kopiëren. Nassim keek haar letterlijk met open mond aan. Het meisje merkte het op en keek hem uitdagend aan en terwijl ze op haar lip beet gaf ze hem een knipoog. Was dit echt? Uit paniek deed hij haar maar na en likte ook de rand van zijn beker. Hij probeerde dezelfde sensuele vibe uit te stralen die zij hem net gaf tot hij merkte dat hij zijn tong open had gehaald aan een scherp kartonnen randje. Hij voelde aan zijn lip, merkte het bloed op, probeerde dit meteen te verbergen. Hierdoor liet hij zijn beker uit zijn handen in zijn schoot vallen.

Het meisje schrok en wees naar de vlekken op zijn broek. Niet alleen waren de vlekken nu zichtbaar, maar zijn manier van haar aardig vinden was ook opgemerkt.

Drie minuten later stond Nassim in de wc van de Macdonalds zijn broek droog te föhnen onder de handendroger. In de stoutste dromen van Nassim was zijn broek inderdaad uit aan het eind van de date. Het was hem gelukt.

Kinderverhaal: (voor in een 21 eeuws prentenboek)

Anke heeft een date. Ze vind het spannend. Ze kiest een gele jurk voor haar date. Anke ziet Jet. Anke en Jet gaan samen naar het restaurant. Jet en Anke bestellen een drankje. Anke vind Jet mooi. Jet bloost. Anke knoeit. ‘Oh nee’ mijn gele jurk! Jet troost Anke. Anke krijgt een zoen.


Oefening 2: Lisa in een dialoog

Lisa heeft in het gemeentehuis twee uur moeten wachten om een nieuw paspoort aan te vragen. Als ze eindelijk aan de beurt is blijken haar pasfoto’s om diverse redenen niet goedgekeurd te kunnen worden. Volgens de baliemedewerker kan ze die beter laten nemen bij ‘Kekke Kiekjes’. (20 min)

Lisa knijpt haar ogen samen terwijl ze met haar gedachten het nummer op de beamer probeert te verhogen. Nummer 314 staat nu al 10 minuten trots te stralen op dat bord. 316 lijkt niet zoveel verschil te maken met 314, maar schijn bedriegt. Het lijkt alsof de baliemedewerkster die nu als tweede opstaat om pauze te gaan houden haar gewoon eventjes uitlacht. Nee, ze zit nu overal dingen achter te zoeken. Positieve gedachtes helpen de tijd sneller doen gaan. ‘Tijd gaat sneller als je het leuk hebt’, dus wat heeft ze het leuk.

*Ping*. Lisa kijkt niet op, ze weet welk nummer er nu op het bord staat. *Ping* ze mocht naar balie nummer 6. Verrast spring Lisa iets te enthousiast op toen ze totaal verbaast ‘al’ aan de beurt was. die laatste tien minuten vielen mee. Wat zijn ook tien minuten op twee uur.

'Goedemorg-

'Mevrouw u mag uw paspoort en papieren over de balie schuiven.'

Deze baliemedewerkster koos ervoor gelijk voor gelijk ter zaken te komen. Lisa vraagt zich nogal geïrriteerd af hoe de vorige afspraken die deze medewerkster aan het behandelen was dan zo inmens lang konden duren.

Lisa gaf haar de paspoort en papieren

'Dit is niet echt de bedoeling he?'

'Heb je wel aangegeven dat deze foto’s voor paspoort en legale identiteits bewijzen moesten dienen?'

Lisa moest even verwerken wat deze vrouw nu duidelijk probeerde te maken. De vrouw nam de stilte aan als onbegrip en begon:

'Voor een legaal correcte pasfoto is het de bedoeling dat je niet te veel mimiek toont, dat de oren zichtbaar zijn, dat de kleding niet afleid en vooral dat deze foto gemaakt is bij een zaak met de correcte lycentie. 

Ik kan u aanraaden even langs Kekke Kiekjes te gaan, zij weten precies wat de bedoeling is. Het is nog geen half uurtje rijden vanaf hier en als je voor de spits terug bent kan je misschien nog net op tijd een afspraak voor morgen maken.'


Oefening 3: De protagonist (chique woord voor hoofdpersoon) weet niet wat hij/zij aan moet trekken naar een feestje. Het is een feestje waar hij/zij anders nooit heen zou gaan. Heeft P veel kleren? Is het voor P belangrijk hoe anderen over hem/haar denken? Is P blij met zijn/haar uiterlijk? Maakt P gemakkelijk beslissingen? Waar ziet P naar uit en waar ziet P tegenop? (10 min)

De zondagse jurk

Als je naar de koningin gaat trek je het mooiste aan wat je hebt laat staan als je naar het huis van God gaat. Daarom denk ik erover om mijn groen geblokte mantelpak aan te doen. Bijpassend met mijn groene hoed en zwarte hakken. Het zal me oprecht verbazen mocht iemand hier nog commentaar op geven. ‘Te kort’, wie bepaald nou wat te kort is? Ik heb God persoonlijk nooit met een meetlat zien staan, ze mogen blij zijn dat er überhaupt nog jonge mensen naar de kerk komen. Toch sta ik sinds die kledingklacht elke keer weer te twijfelen op zondagochtend, wat ik eigenlijk vooral vermoeiend van mijzelf vind.

Gelukkig had niet ik niet veel tijd om te twijfelen want nog later komen dan normaal was geen optie. Ik liep naar beneden en schreeuwde gedag. Ik kon het niet laten om voordat ik de deur uitliep dat rokje toch iets hoger op te trekken waardoor mijn gehele knie zichtbaar werd.


Oefening 4: Beschrijf waar je zit zintuigelijk. Associeer maar door. Dit was de allereerste oefening die we in de cursus kregen. (10 min)

Ik zit in de woonkamer van de jongen wiens titel voor mij nog niet duidelijk is. Ik kijk naar meubels die niet van mij zijn. Ik zit op meubels die niet van mij zijn. De jongen die zich ook in de woonkamer bevind hoopt dat ik binnenkort over deze meubels een mening vorm, maar tot voor alsnog voel ik niks als ik naar de meubels kijk. Ik kijk naar de verf op de muur en vraag me af of hij dat zelf geverfd heeft. Is het onaardig dat ik dat denk? Omdat ik mij dat afvraag nadat ik vooral keek naar een stukje dat niet goed was afgewerkt. Ik hoor een programma op de achtergrond van het geluid van mijn getyp. Het is een programma met inhoud dat mij geen reet kan schelen.

Als ik naar alleen de kamer kijk dan denk ik, wat doe ik hier. Maar als ik verder dan dat kijk wordt het mij steeds duidelijker. Ik zie het lege stukje muur waar ik zo’n drie keer per dag een handstand tegenaan doe en zie de bank waar ik vaak op wordt geknuffeld. Als ik goed ruik proef ik bijna de risotto specialiteit van de jongen. Ik zit in de woonkamer van de jongen wiens titel voor mij nog niet duidelijk is. Ik vermaak mij in de woonkamer van de jongen wiens titel voor mij nog niet duidelijk is. Terwijl ik dit schrijf besef ik mij, ik zit hier eigenlijk al de hele dag.


Uiteindelijk ging de hele cursus om een volledig kort verhaal van ongeveer 2500 woorden. Voor nu is het een te persoonlijk verhaal om te publiceren, maar wie weet kies ik er ooit voor deze ook te delen.

Laat me hieronder weten welk verhaal je goed vond!

Leuk dat je mee leest!


Nassim

Kekkige kiekjes

De Zondagse jurk

Ik ben hier

Rating: 3.5 sterren
2 stemmen
Rating: 5 sterren
2 stemmen
Rating: 5 sterren
1 stem
Rating: 5 sterren
1 stem