Roze met glitters is niet lelijk

Soms kies je iets als je ‘lievelings’. Je lievelingskleur, lievelingsdier, lievelingsgetal, lievelingsliedje en soms zelfs lievelingspersoon en dan is dat het. Je lievelings veranderd niet. Je hebt ooit een keuze gemaakt voor een bepaalde kleur, getal of dier en nu hoort die keuze bij je. Als mensen je vragen naar je lievelings dan geef je meteen antwoord, omdat je dat antwoord al zo lang hebt gegeven. Zo is het ook bij mij. Ik koos mijn lievelingskleur toen ik in groep drie zat en ik gaf het antwoord: ‘roze met glitters’. Ik gaf dit antwoord gewoon omdat ik anders wilde zijn dan de rest en me niet wilde limiteren tot één effen kleur. Ook omdat ik ‘glitters’ alleen dom vond klinken koos ik voor deze combinatie.

Mijn lievelingsdier is een dolfijn, omdat ik altijd ‘Dolfijntje’ in het water speelden. Ik was zo fantasierijk dat ik in het water boogjes ging springen om mezelf als een dolfijn of zeemeermin te voelen. In groep vier wilde ik ook nog steeds zeemeermin worden als ik later groot was, maar daar ben ik gelukkig wel vanaf gestapt, na zoveel sollicitaties moet je het toch een keer opgeven.

Mijn lievelingsgetal is sinds groep 8 ‘16’. Toen ik zelf 11 was, was ik ervan overtuigd dat 16 de perfecte leeftijd was. Als ik een leeftijd kon kiezen die ik voor altijd zou moeten zijn, dan was het 16. Op die leeftijd mocht je toen nog drinken en eindelijk alle films in de bios zien. Toen ik eenmaal 16 was voelde ik me ook precies zo. Mijn kijk op deze leeftijd veranderde elk jaar boven de 16 wel. Beetje bij beetje kwam mijn besef dat ik een totale idiote 16jarige Romy achterliet en eigenlijk vond ik dat wel best. Misschien is dat maar goed ook, stel je voor een wereld vol 16 jarige, niemand die ouder werd. Wat een hormone-tiener chaos, wat een aanstellerietes en wat een puistjes.

Ik wil vandaag schrijven over mijn lievelingsdag, dus bij deze. Net als de andere dingen heb ik gewoon ooit een keer gekozen om deze dag te benoemen als mijn lievelingsdag en net als met mijn lievelingskleur wil ik mij niet limiteren tot 1. Ik heb ervoor gekozen om af en toe een dag als mijn nieuwe lievelingsdag te benoemen, omdat hij de vorige lievelingsdag heeft overtroffen. Dit betekend niet dat ik de vorige lievelingsdag ga schrappen. Dit betekend gewoon dat deze lager in het rijtje komt.

Dag 1: De eerste dag die ik ooit koos als mijn lievelingsdag was een de trouwerij van mijn tante en oom. Ik verkoos deze dag officieel als mijn lievelingsdag nog voordat deze dag er was. Ik wist namelijk dat ik op deze dag bruidsmeisje mocht zijn en blijkbaar was dat mijn levensmissie. Op deze dag mocht ik mijn eerste hakken aan. Deze waren doorzichtig met gele vissen erop en had ik de belangrijke taak om de foto’s beter te maken, mee te rijden in de auto en van 100 mensen tijdens de felicitaties te horen hoe veel ik wel niet was gegroeid. Zoals je al hoort, een dag om nooit te vergeten.

Dag 2: Je zou denken dat de vorige dag redelijk snel te overtreffen was nadat ik een stuk ouder was geworden, maar pas rond mijn 16e koos ik er een tweede dag bij. Ik was aan het rondtrekken door Australië met mijn oma en voor mijn verjaardag had ik geld gehad om gaan duiken in The Great Barrier Reef. Toen al het koraal nog niet op sterven na dood was, gingen mijn oma en ik vroeg ons bed uit om mee te gaan op een boot. Ik had bedacht dat ik de reispil die ze uitdeelden niet nodig zou hebben en daar had ik ook meteen weer spijt van toen het te laat was. Eenmaal gestopt op een mooie plek mocht ik meerdere keren duiken. Officieel had ik betaald voor één ronde, maar de instructeurs vonden me gezellig en er waren niet veel mensen die een tweede keer wilde, dus ik werd weer eens gematst. Oma mocht over mij heen varen en mij zien duiken in een glazen bootje. We hadden die dag een hele goede lunch, moest wel anders zou ik deze nu niet meer herinneren.

Dag 3: in Vietnam die dag. Deze houden we nog even lekker mysterieus, want hier ga ik hoe dan ook nog een keer over schrijven.

Dag 4: Was mijn 21-dinner. Deze dag kwam erbij met alleen maar zoetsappige redenen. Ik kreeg leuke speeches, er was lekker eten en ik hou van mijn familie en vrienden enzovoort…

Dag 5: was de dag in New York. Dit is de meest recent bijgekome dag. Als het goed is kennen jullie dit verhaal al, zo niet, check het vorige verhaal ‘De Colombiaan’.

Ik denk dat het goed is dat we af en toe reflecteren op onze lievelings, zodat ze up-to-date blijven en bij ons blijven passen. Als persoon veranderen we allemaal de hele tijd, gelukkig zijn we niet bij 16 blijven hangen.

Zo heb ik bijvoorbeeld heel confronterend een half jaar geleden met mijn beste vriendin gereflecteerd op onze relatie. We hebben de vraag beantwoord of dat we elkaars lievelings nou zijn omdat dat al zo lang is of omdat we dat nog steeds echt vinden. Gelukkig was dat tweede nog wel van kracht en konden we verder met onze meer volwassen vriendschap. Soms is het gewoon goed hier bij stil te staan om niet alles maar uit gewoonte te doen.

Met dat in gedachten wil ik een verandering maken. Ik kies voortaan niet meer als lievelingskleur ‘roze met glitters’. Ik ga gewoon voor mijn eerste ingeving en voor wat ik nou echt mooi vind. Voortaan als mensen mij vragen wat mijn lievelingskleur is zeg ik gewoon: ‘glitters’.


Wordt lid van
Schrijvster.nl


Pica's