Word lid van Schrijvster.nl


Ik heb een cursus voor single vrouwen
gevolgd bij Bewegeluk

Single vrouwen coaching verbetert mijn relatie 1/3

Geschreven: Mei 2021

Therapie is een woord vanuit mijn allergie zone. Met een overbetaalde derde partij praten over problemen die ik zou kunnen hebben of die me dan ter plekke worden aangepraat klinkt voor mij niet als een pretje in de oren. ‘Coaching’ klinkt dan al een stuk minder zwaar, maar al snel krijg ik associaties met woorden als: zweverig, mindfullness, kernwaarde en nog meer van dat soort uitgekauwde termen. Het kan ook nog erger. Denk maar eens aan coaching in de vorm van een opgepompte generaal die boven je hangt terwijl je probeert op te drukken. Die coach die dan tijdens de poging tot opdrukken schreeuwt dat zijn oma het beter kan dan jij.

De verkeerde rillingen lopen over mijn rug als ik denk aan; Yoga om meer tot je inner-zelf te komen, ademhalingstherapie waarbij je zestig minuten lang ligt te janken denkend aan je jeugd, sportgoeroe ’s, connectie maken met je Yoni, theezakjes met aromatherapie, bomen knuffelen om je oermens te verbinden met de natuur of een dagje wandelen met een meester van de mind.

Toch stapte ik vanochtend de auto in onderweg naar een body en mind coaching voor single vrouwen. Volgens de website zal ik in deze sessie daadwerkelijk ‘in beweging moeten komen’. Mijn eerste gedachte hierbij was een open ruimte met een aantal wanhopige vrouwen die rollend over de grond aangeven dat ze denken dat ze een relatie nodig hebben om gelukkig te zijn.

Nee, dat past niet zo bij mij.

Ondertussen stond ik voor de deur. Ik probeerde al mijn vooroordelen op de parkeerplaats achter te laten voordat ik naar binnen stapte. Toen een vriendin aan mij vroeg: ‘ga je toch mee naar de coaching?’ Tja, toen ging ik nadenken en besefte ik dat ik eigenlijk stiekem wel wat vragen heb rondom het onderwerp relaties en laten we wel wezen, niemand heeft toch ècht alle antwoorden als het om de liefde gaat?

Precies om deze rede denk ik ook niet dat de coach met geniale inzichten gaat komen.

Wat doe je als je er zo in staat als ik?

Tja, dan begin je sceptisch aan een single vrouwen cursus.

Sessie 1.

We begonnen met een luchtige oefening waarbij je een van de 30 brillen op de grond moest uitkiezen die jou in je huidige romantische situatie beschreef. Deze bril moesten we ergens in ‘de ruimte plaatsen’.

Ik koos een sexy roze zonnebril met als uitleg hierbij, dat ik mij graag de vrouw in de relatie wil voelen (geloof me, dit is niet altijd van zelfsprekend) en dat ik deze vond passen bij mijn jonge leeftijd en misschien ook wel ergens associeerde met een stukje egoïsme. Ik wil nu namelijk vooral kiezen waar ik zelf blij van wordt. Mensen zeggen ook wel eens dat je als twintiger meer egoïstisch mag zijn dan anders.

Daarna moesten we een bril kiezen die beschreef in wat voor soort romantische situatie we graag zouden willen zijn.

Ik koos een vette skibril, omdat deze veilig maar tegelijk avontuurlijk is. Daarnaast is skiën en dus de relatie die ik wil gewoon ontzettend leuk en ga je tijdens skiën zonder twijfel de berg af. Zoals je misschien nu wel aanvoelt kan je aan deze brillen oneindige associaties hangen. Het was een leuke manier om je situatie zichtbaar te maken.

De skibril deed me ook wel denken aan de dubbele skivakantie die ik ben misgelopen afgelopen jaar en dat ik eigenlijk nog liever een skivakantie dan een vent heb als ik echt diep in mijn hart kijk.

Het was geinig om te zien dat mijn medecursisten totaal andere gedachtes hadden en in een totaal andere situatie zaten als ik. Het moeilijkst van deze oefening was serieus naar iedereen zijn verhaal luisteren terwijl ze spraken met achterlijke brillen op hun hoofd.

Tot nu toe allemaal leuk en aardig maar hier kwam een confrontatie momentje. De confrontatie van zo’n moment zit hem in de gedachte die je dan hebt: ‘Shittttttt, hier kan nog wel eens wat in zitten’.

In dit geval benadrukte de coach het verschil tussen de twee brillen en vroeg ze ons: ‘Hoe kom je van de eerste bril af en bij de bril die je werkelijk op wil hebben?’ Ze bedoelde dit niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Ik was me nu pas bewust waar iedereen zijn bril in de ruimte had neergelegd. De andere cursisten hadden best wat ruimte tussen de plaatsing. Sommige hadden wel 5 meter afstand tussen de twee brillen. Ik keek naar mijn brillen en zag dat ze eigenlijk gewoon naast elkaar in het midden van de ruimte lagen.

(even tussendoor. Deze meid heeft dus dyslexie, maar vind het leuk om te schrijven. Bij schrijven hoort ook je eigen werk teruglezen om te checken op fouten. Ik las bovenstaande alinea 5x ‘billen’ i.p.v. ‘brillen’. Heel apart als je je eigen werk terug leest en bij jezelf denkt: ‘Wat zit ik hier allemaal dom te praten??’)

Ik keek dus naar mijn BRILLEN en zag dat ze eigenlijk gewoon naast elkaar in het midden van de ruimte lagen. In mijn geval was er dus een simpel antwoord. Om van de ene bril naar de andere bril te kunnen komen hoef ik maar een klein sprongetje te doen.

Een simpel antwoord een simpele sprongetje, maar toch iets dat voor mij heel ingewikkeld voelt.

Tijdens de volgende oefening heb ik 5 persoonlijkheidskenmerken leren kennen. Bij deze persoonlijkheden werden vragen gesteld als: in welke persoonlijkheid herken jij jezelf het meest? Welke persoonlijkheid kom jij het meest tegen in de datingwereld? Tot welke soort persoonlijkheid voel jij je het meest aangetrokken?

Het gaat hier om: Norma Niemanddal, Cornelis Controleur, Sidney Sluipschutter, Behoeftige Beppie en Pietje Patser.

De vooroordelen die jij bij het horen van deze namen associeert kloppen en inderdaad dit zijn negatief uitgelichte kanten van bepaald soort mensen. Niet alleen hebben we hier over gepraat maar moesten we inderdaad ‘in beweging komen’ door de rol aan te nemen van een van de typetjes.

Het was interessant om te zien hoe ik zelf reageer wanneer er een bepaald soort persoon tegenover mij staat. Ik wordt rustiger van een Pietje Patser, want ik voel dat twee Pietjes niet werken. Norma wil ik een schop onder haar kont geven en van Beppie wordt ik een beetje kriebelig.

Mijn antwoorden op de vragen gaan jullie eigenlijk niks aan. Misschien is het goed een klein gedeelte voor mezelf te houden, zodat je eigen gedachtes niet te veel door buitenstaanders worden beïnvloed. Mijn conclusie is misschien wel interessant om te weten: Wanneer ik één of een gedeelte van één van de persoonlijkheden tegenover mij heb staan pas ik mij in een bepaalde mate aan. Ik verander naar een versie van mezelf om de persoon tegenover mij tegemoet te komen. Dat betekend niet dat ik opeens een heel ander persoon ben, dat betekend alleen dat ik een bepaald gedeelte van mezelf laat zien. De vraag die ik belangrijk vind is: ben ik nog wel blij met de persoonlijkheid die ik aanneem wanneer ik een bepaald soort iemand tegenover mijzelf zet?

Zoals je misschien wel aanvoelt en zoals de lengte van dit stuk je doet verklappen, ben ik best wel enthousiast weggegaan van deze eerste coachingssessie.

Ik kan in ieder geval met zekerheid zeggen dat deze ‘single vrouwen cursus’ bovenal de relatie met mijzelf heeft verbeterd en dat een relatie met een zogenoemde Norma Niemanddal er voor mij niet in zit.


Bewegeluk.nu

Interesse in de cursus die ik heb gevolgd? Hiernaast kan je klikken op de link naar de website. Toen de coach hoorde dat ik een blog over haar cursus ging schrijven mocht ik van haar korting geven aan de deelnemers die via mij inschrijven. Dus mocht je interesse hebben. Op de Bewegeluk website staat meer informatie en bij mij kan je 20,- korting voor de cursus krijgen.